אתם רוכשים בית חדש, והחלטתם לפנות לבנק ולבקש משכנתא. אבל אז מתחיל מחול השדים הזה בו הגדרות שונות עפות לכם מעל הראש וממש מבלבלות אתכם כמו את רובנו. ריבית פריים, ריבית צמודה או תמהיל, לפעמים ממש נדמה שפקידי הבנק מדברים איתכם בשפה אחרת. אז לפני שאתם רצים לחפש במילון את ההגדרות, עשינו לכם קצת סדר בבלאגן ובדקנו עבורכם מהם סוגי ריביות במשכנתא – מה הריבית המומלצת.
ריבית פריים מהי?
בשפה הכאילו סינית-בנקאית שמדברים אליכם בה מופיע המינוח הזה לא מעט פעמים. אז מהי ריבית הפריים? ובכן, זוהי ריבית המשמשת כבסיס לתמחורן של עסקאות פיננסיות מסוגים שונים, בעיקר בתום ההלוואות והפקדונות. אבל, למרות שהריבית הזו נקבעת בפועל כנגזרת מהריבית של בנק ישראל, הרי שכל בנק קובע את הריבית שלו. כן קופסת ההפתעות הזו שנקראת ריבית הפריים יכולה אם כן להשתנות.
מהם הסיבות לשינוי מבנק לבנק? קודם כל התחרות כמובן, לאחר מכן עלויות התפעול של מערך ההלוואות של כל בנק. ולבסוף, מידת הסיכון והלימות ההון של הלקוח המבקש את ההלוואה. במילים אחרות, עד כמה אתם יכולים בעצם לשלם את ההלוואה הזו לדעת הבנק. אילו סוגי ריביות במשכנתא – מה הריבית המומלצת? הנה כמה מהעיקריות שבהן.
סוגי ריביות במשכנתא – מה הריבית המומלצת
אחד מהמסלולים הראשיים הוא של ריבית משתנה הצמודה לפריים. הריבית הזו נקבעת לפי שיעור ריבית הפריים של הבנק (כאן הכוונה גם לבנק ישראל ולריבית שלו פלוס 1.5% נוספים המשמשים כמרווח שלוקח הבנק שפניתם אליו). המסלול הזה הוא שיקלי ואינו צמוד למדד המחירים. לרוב גם לא נגבית עבור מסלול כזה עמלת פרעון מוקדמת. כך שאם תחליטו מחר לכסות את כל ההלוואה שלקחתם בבת אחת, לא יגבו מכם תשלום נוסף.
מסלול נוסף הוא זה של משכנתא בריבית קבועה. כאן הריבית תהיה תלויה בתקופת המשכנתא, וככל שהתקופה תהיה ארוכה יותר הריבית תהיה נמוכה יותר.
אפשרות אחרת היא לבחור בריבית משתנה צמודה לטווח ארוך. למה הכוונה? מדובר במשכנתא למשך 20 עד 25 שנה כאשר בכל חמש שנים תקבלו תחנת יציאה. המשמעות היא שתוכלו להעביר את המשכנתא הזו למסלול אחר אם תרצו בכך, בעת שתגיעו לתחנת היציאה.
יתרונות וחסרונות לכל מסלול
היתרון עבור ריבית משתנה הצמודה לפריים הוא שהקרן אינה צמודה למדד המחירים לצרכן ושאכן ניתן לסלק אותה בכל עת ללא תשלום כלשהו. אולם, הריבית יכולה להשתנות בכל חודש בהתאם להחלטות בנק ישראל, מה שמשפיע על גובה ההחזר החודשי.
עבור משכנתא בריבית קבועה, התשלום החודשי יהיה אמנם קבוע לכל התקופה, ואין הצמדה למדד, מה שאומר שאם הריבית במשק תעלה הרי שההלוואה שלכם לא תושפע מכך. אלא שלרוב מדובר בריבית התחלתית גבוהה יחסית ללא תחנות יציאה ופריעה מוקדמת מלווה בתשלום, וירידת הריבית במשק לא תשפיע על גובה ההחזר.
עבור ריבית משתנה צמודה לטווח ארוך תקבלו ריבית התחלתית נמוכה יחסית עם אפשרויות יציאה לאורך השנים. אולם ריבית הקרן תהיה צמודה למדד, ובגלל השוני בין הבנקים השונים יהיה קשה לחזות את גובה הריבית לאורך זמן.